De beginnende loper

De beginnende hardloper

Ben je een beginnende hardloper en heb jij je altijd al afgevraagd wat de beste manier is om te starten? Na het lezen van deze blog heb je meer informatie en kun je direct aan de slag!

Sportmedische test
Allereerst is het belangrijk om te weten of je helemaal gezond bent. Je kunt voordat je start met hardlopen een sportmedische test laten doen. Bij deze test worden diverse zaken onderzocht. Hierin wordt onder andere het gewicht gemeten en wordt er gekeken naar hoe de verhoudingen tussen de spier en de vetmassa zijn, wordt de bloeddruk gemeten, de urine onderzocht en wordt de hart en longfunctie tijdens een inspanningstest gemeten. Deze sportmedische test wordt vaak (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar. Komen er geen bijzonderheden uit het onderzoek, kun je met een gerust hart starten!

Hardloopschoenen
Om goed van start te kunnen gaan is het ook van groot belang dat je gaat hardlopen op het juiste schoeisel. Voorkomen deze schoenen geen blessures, dan zorgen ze er door de demping wel voor dat er niet onnodig spierpijn ontstaat na de hardloopsessie. Daarnaast is het ook aan te raden om naadloze sokken te komen zodat blaren voorkomen kunnen worden.

Warming up
Ga je daadwerkelijk starten met hardlopen zorg er dan voor dat er (zoals bij elke training) een goede warming up plaatsvindt. Zo zorg je ervoor dat je blessures voorkomt en wordt het lichaam voorbereid op de inspanning die het moet gaan leveren. Voor het hardlopen kun je bijvoorbeeld eerst vijf minuten stevig door wandelen voordat je daadwerkelijk de hardloopsessie begint.

Tempo bepalen
Eenmaal opgewarmd kun je beginnen met hardlopen, maar wat is dan het juiste tempo om aan te houden? Een ongeschreven regel zegt dat je tijdens het hardlopen nog in staat moet kunnen zijn om zonder buiten adem te raken een gesprek moet kunnen voeren. Lukt dit, dan doe je het goed. Merk je dat je toch buiten adem raakt, dan loop je waarschijnlijk te snel. Het lichaam probeert hiermee aan te geven dat er meer zuurstof verbruikt wordt dan dat er binnen komt. Op het moment zelf zul je hier niet direct last van hebben. De kans op stijve spieren de volgende dag is echter wel een stuk groter. Ervaring leert dat mensen dan sneller de neiging hebben om een volgende training over te slaan met alle gevolgen van dien. Wees niet bang voor de gevolgen op het moment dat je minder hard van start gaat, in een minder hard tempo lopen levert net zo veel gezondheidsvoordeel op als in een harder tempo van start gaan.

Hartslagmeter
Wil je echt weten wat het lichaam doet tijdens een hardloopsessie? Dan is het wellicht verstandig om gebruik te gaan maken van een hartslagmeter. Deze zijn tegenwoordig bijna altijd voorzien van een stopwatch of interval functie zodat je naast de informatie over de hoogte van je hartslag ook een interval in kunt stellen zodat je makkelijk in verschillende tempo’s kunt gaan lopen. 

Rust na de training
Doordat het lichaam vooral in het begin niet gewend is aan een herhalende belasting is het altijd verstandig om kleine pijntjes en blessures niet te onderschatten. Merk je tijdens het lopen dat de enkel of het scheenbeen wat klachten geven? Neem dan wat extra rust na je training zodat het lichaam kan herstellen. Met name enkel en scheenbeen blessures zijn veel voorkomende blessures en reden om deze dan ook serieus te nemen.

Verschillende weersomstandigheden
Nu het weer langzaam weer wat beter wordt is het ook goed om eens te kijken onder welke omstandigheden er welke maatregelen genomen kunnen worden, zodat er toch hardgelopen kan worden. Klimt de temperatuur richting de 25 graden, dan is het verstandig om in de ochtend of in de avond te lopen. Op deze manier ontwijk je de felle zon, zodat je geen last krijgt van oververhitting.
Hardlopen in koudere temperaturen neemt geen extra problemen met zich mee. Komt de temperatuur echter richting het vriespunt, dan is het wel verstandig om bijvoorbeeld een muts te dragen zodat de geproduceerde warmte niet verdwijnt.
Ook de regen is geen excuus om niet te gaan lopen, je hebt er zelfs geen speciale kleding voor nodig. Komt de regen echter met bakken uit de lucht dan is het uiteraard wel verstandig om de juiste kleding aan te trekken zodat het lichaam niet onderkoeld raakt tijdens je trainingssessie.

Meer informatie?
Mocht je meer informatie willen omtrent hardlopen en hoe te trainen? Of ben je al een fanatiek hardloper en ben je op zoek naar kracht ondersteunende training om een nóg betere prestatie te leveren? Dan kun je hieronder contact met ons opnemen.
Wil je meer informatie over hoe te trainen met een hartslagmeter? Ook dan kun je contact met ons opnemen aangezien onze gecerificeerde trainers je hierover nog meer kunnen vertellen.

CLAIM JE PROEFLES T.W.V. 15 EURO!


Vraag hier vrijblijvend een proefles aan zodat u ons Healthcenter kunt ervaren.
Het aanvragen van de proefles verplicht u tot niets!